På grund av ett fel under uppdatering mellan ROVABs produktsystem och hemsidans databas har inkorrekta priser visats på flera produkter. Priserna har avaktiverats på hemsidan tills felet är åtgärdat.
Du som har beställt via hemsidan mellan 1:a April till 24:e Maj kan i de fall du betalat för mycket kontakta oss för att ersättas med mellanskillnaden.

Järnväg

Tystare, billigare och mer effektivt

ROVAB har i över 25 år arbetat med den svenska järnvägen inom rälsunderhåll. Tillsammans med företag och kommuner hjälper vi till att förlänga rälarnas livslängd med flera år, samtidigt som vi förebygger både metall- och ljudföroreningar.

Vi har under många år levererat och installerat smörjsystem på den svenska järnvägen och har idag nära 1000 system runt om i hela Sverige. Våra kunder använder ofta ROVABs egna serviceteam för återkommande inspektioner, reparationer och generellt underhåll, då vi har järnvägspersonal som arbetar från Kiruna till Malmö och även in i våra grannländer.

ROVAB är ett av Skandinaviens ledande specialistföretag för förebyggande underhåll inom järnvägsindustrin. Vi levererar många smörjsystem till bland annat Trafikverket i Sverige och Bane NOR i Norge. Vi säljer både mekaniska och elektriska smörjsystem för smörjning av räls, liksom system för ombordsmörjning av flänshjul till alla typer av rälsgående fordon.

ROVAB har flera olika typer av smörjsystem för applicering av rälssmörjmedel för att minska slitage på räls och hjul samt växlar. Vi erbjuder även smörjmedel och produkter för underhåll av räls och tillhörande komponenter.

Intresset för biologiskt nedbrytbara smörjmedel för rälsgående trafik har ökat drastiskt under de senaste åren. I linje med detta har Whitmore® i USA tillsammans med ROVAB utvecklat smörjmedel för den skandinaviska marknaden i enlighet med Trafikverkets standard om kriterier för rälssmörjmedel, (BVS 524.51 ).

WHITMORE´S BioRail™ smörjmedel för hjul/räls är ett förstklassigt biologiskt nedbrytbart smörjmedel, speciellt utvecklat för att effektivt minska friktionen vid hjul/räls kontaktytor och därigenom reducera energi och slitage relaterade kostnader. WHITMORE´S BioRail™ motsvarar kraven i SS 15 54 70 (”SP-listan”) för biologisk nedbrytbarhet.

Whitmore’s BioSwitch™ skyddar växeltungor från slitage genom att bilda en skyddande slityta av fasta smörjmedel. Efter att det har applicerats börjar oljan torka på växeln, men behåller en viss fuktighet och blir inte pulvertorr. När växeln arbetar ”plattas” smörjmedlet ut och det skyddande lagret blir tätare, mer kompakt, på kontaktytan. Detta kompakta lager är inte klibbigt och attraherar inte smuts.

Serviceteam

Rovab har som det enda företaget i norden serviceteam som är utbildade i installation och service av smörjsystem på järnväg. Vi erbjuder serviceavtal till våra kunder för att optimera systemens funktion och hållbarhet.

Service och underhåll planeras och utförs av ROVABs egna serviceteam. Läs mer om service här. Innan montage av ett smörjsystem bokas ett möte med ROVABs bantekniker, där en behovsanalys utförs och lösningar för de aktuella behoven presenteras. Serviceteamet utgår från huvudkontoret i Ramby, Enköping och servar och underhåller rälssmörjnings-system i Sverige, Norge och Danmark.

ROVAB utför nyinstallationer av smörjsystem samt service och löpande underhåll av dessa. Vi säkerställer på detta sätt att systemen är inställda för att ge ett optimalt utnyttjande av smörjmedlet och ett minimalt slitage på räls och hjul.