Gruvindustri

Tuffa miljöer är inget vi räds för och i över 26 år har vi varit leverantörer till Aitikgruvan i Gällivare

ROVAB saluför ett flertal produkter med speciella egenskaper som klarar de tuffa kraven för utrustning som används i gruvor. Aitikgruvan i Norrbotten, är Europas största koppardagbrott. Här finns lingrävare som rymmer upp till 80 ton i skoporna. Det är en enorm påkänning när grävaren med full skopa ska vrida sig i sidled via en gigantisk kuggkrans. Effektiv smörjning av dess slitytor är ett måste och tidigare användes därför fett i stora mängder.

För mer än 26 år sedan fick ROVAB möjlighet att leverera kuggfett till en sådan lingrävare. Vi introducerade ett specialfett, så kallad torrfilmssmörjning, som både smörjer och skyddar mot slitage. Med denna teknik har man kunnat sänka förbrukningen av fett från ca 5 kg i timmen till 0,5 kg i timmen. Idag används vårt kuggfett på samtliga grävare i Aitikgruvan och vi levererar numera också högkvalitativ växellådsolja dit. Förutom smörjmedel omfattar samarbetet även filtrering. Det damm som bildas vid gruvdriften sliter hårt på maskinerna. På vårt initiativ monterades andningsfilter och ROVAB Filtration-system på hydrauliksystem och växellådor och resultatet var så bra att flera maskiner inom gruvdriften sedan försetts med dessa filtersystem.

Även hydraulsystemen på hydraulgrävarna fick sig en översyn och vi försåg dem med bypass-oljereningssystem, som därefter även har börjat användas på gruvans borriggar. Slutligen kom turen till de stora elmotorer som driver dessa maskiner. Tidigare smordes elmotorerna för hand enligt ett specifikt smörjschema för varje motor. Idag har man övergått till automatiska smörjsystem från ROVAB på varje maskin. Tack vare en långsiktig relation och nära samarbete har vi kunnat erbjuda Bolidens Aitikgruva en helhetslösning som leder till effektiviseringar inom drift och underhåll.

Vi har sänkt fettförbrukningen per timme med 90%

Specialfetter för gruvdrift

Surstik

 • MOTSTÅR EMULGERING MED VATTEN – idealisk för applikationer och komponenter som är utsatta för regn, is och snö.
 • REDUCERAR FRIKTION OCH SLITAGE – Whitmore´s unika additivsystem Biolaminat™ har bevisats effektivt under åratal av praktisk användning.
 • EXTREM LASTBÄRANDE FÖRMÅGA – SurStiks™ bärande egenskaper skyddar mot skärning vid chockbelastning.
 • MÅNGSIDIG – överlägsen mekanisk hållfasthet och skjuvningsstabilitet möjliggör användning i varierande applikationer inklusive öppna kugghjul, utskjut, sväng-/vändkransar, lager och bussningar.
 • BRETT TEMPERATUROMRÅDE – en produkt för året-runt användning med en pumpbarhet ner till -40°C.

Caliber 5m

 • VATTENRESISTENT – utomordentligmotståndskraft mot vattenstänk ochvattensprutning hindrar urtvättning urlager.
 • EXTREMT TRYCKTÅLIG – skyddar motstötbelastningar samt skavningsskador påmetallytor. Minskar reservdelsåtgångenoch förlänger serviceintervall.
 • UTESTÄNGER SMUTS OCHBELÄGGNINGAR – bildar enskyddshinna som reducerar förslitning ochförlänger smörjmedlets livslängd.
 • MÅNGSIDIG PRODUKT – idealisk för ettbrett spektrum av utrustning, inkluderandeprocessutrustning och industriellaanvändningar. Att samma produkt kananvändas året runt minskar lagervolymensamt förhindrar felanvändning.

Envirolube heavy

 • SKYDD MOT SLITAGE, JÄMNARE YTA – för-länger växlarnas livslängd och reducerar drifts-kostnaderna. Ingen speciell inkörningstid är nödvändig.
 • KONTROLL AV VÄXLAR  –  Den bruna beläggningen är synlig på växeln men är transparent nog för att tillåta kontroll av växlar med stroboskop.
 • RENGÖRING – Det förbrukade smörjmedlet flödar lätt från växelskyddet för uppsamling och härdar inte över tiden.

Matrix EP2

Kanske det mest värdefulla hos Matrix® EP är det dess excellens i bredden av applikationer. Matrix® EP fungerar utmärkt i drift där vatten, damm, värme, syror eller alkalier förekommer. Matrix® EP bör övervägas i alla situationer där lager havererar på grund av hög belastning, föroreningar eller värme.

Högst rekommendabelt för användning i fosfat processer, stål/valsverk, cementfabriker, plastextrudering, textilindustri, papper/massaindustri, gruvindustri och mobil utrustning – entreprenadmaskiner.

I många krävande applikationer överträffar Matrix® EP betydligt dyrare fett som exempelvis lager i spännramar (Plast och Textilindustrier), skruvtransportörer, extruders, ugnsconveyors och fläktar. Matrix® EP är användbart för alla fordonsapplikationer inklusive hjullager, chassi och drivknutar.

 • EXTREME PRESSURE – förhindrar skärning under extrema förhållanden.
 • LÅNG LIVSLÄNGD – avsaknaden av kemiska EP-additiv resulterar i längre livslängd hos fettet och reducerad smörjfrekvens.
 • VATTENRESISTENT – försämras inte då vatten (inkl. förorenat vatten) tränger in i fettet.
 • BRETT/HÖGT TEMPERATUROMRÅDE – användbart både vid låga och höga temperaturer.
 • BRETT VARVTALSOMRÅDE – kan användas i lager för elmotorer. Max DN faktor 200,000.

TDS MATRIX EP

Matrix EP1 & EP2 EU GHS