Oljefiltrering

ROVAB Filtration – källan till ungdom

Föroreningar är orsak till 80% av alla oljerelaterade fel och haverier och kan kosta hundratusentals kronor, upp till miljoner, i stilleståndskostnader, reservdelar och produktionsstopp. Metallpartiklar, vatten och damm tillsammans med temperatursfluktuationer är bara några av de omständigheter som orsakar dålig olja och haverier.


När det gäller skydd av olja och smörjmedel är filtrering den andra och kraftigaste försvarslinjen, där den första är en Andningsventilator.

Här förklarar vi mer om hur oljefiltreringen fungerar, för en bättre överblick över orsaker av och risker med en kontaminerad olja, läs vårat inlägg om Förebyggande luftfiltrering.

Det finns ett antal typer av oljefiltrering; de två mest typiska är fullfödesfilter och bypass-filter. Fullflödesfilter är oljefilter som placeras på trycksidan av oljesystemet och sitter som en komponent i ledningarna. Fördelen med ett fullflödesfilter är att det är litet och inte kräver några större installationer, men nackdelen är att filtret måste vara lättigenomträngligt nog för att inte orsaka tryck i oljesystemet eller blockera flödet. Ett typiskt fullflödesfilter som ofta kommer förinstallerat på maskiner har ett omkring 2mm tjockt glasfibersfilter som klarar av att ta större partiklar, kring 12 Micron, men som även snabbt blir mättat och otillräckligt för att skydda en pågående nedbrytningsprocess (se förebyggande luftfiltrering).

Förldelen med ett bypass-filter är att det installeras till oljetanken som ett separat litet system som kontinuerligt låter stora mängder olja filtreras och renas isamband med att maskinen körs. Det gör att större och mer effektiva filter kan användas, tillåter lätta filterbyten och har ingen risk att hindra maskinens oljeflöde. Till skilnad från ett fullflödesfilters 2mm och 12 micronsgräns kan ett bypass-filter ha ett 114+mm filter med en filtreringskapacitet ner till 2 Micron – nästan helt rent. Det fungerar igenom att låta oljan flöda naturligt neråt igenom filtret via den axiella flödesprincipen, och behöver ingen egen pump när det är installerat på maskinen.

De vanligaste filterelementen – det material som oljan filtreras igenom – är glasfiber och cellulosa. Glasfiber kan ha en väldigt bra filtreringskapacitet och de med riktigt bra kvalité kan mäta sig med cellulosafilter med en nivå på 2-5 micron. Det blir inte heller mättat lika fort. Nackdelen med glasfiber är att det inte kan absorbera fukt och slam – det innebär att även fast fasta metallpartiklar fångas upp av filtret kan fukt fortfarande ta sig till skrapade eller utsatta områden där syret kan påbörja en rostningsprocess. Så länge som vatten kommer in i eller inte avlägsnas från systemet ökar risken för slamprodukter och nedbrytning av oljan, även bakterietillväxt kan bli ett problem om situationen är tillräckligt långt gången. Cellulosafilter är filter som består av cellulosa, dvs. papper. De är trots sina enkla rötter några av de bästa filtren för oljerening. Ett bra cellulosafilter tar partiklar ner till 2 micron, och kan även absorbera både fukt och slamprodukter, vilket motverkar partikelskador, oxidationsprodukter och bakterietillväxt. Ett cellulosafilter har inte en lika lång livstid som ett glasfibersfilter, och fast det är möjligt att rengöra ett glasfiberfilter, så är uppbrukat cellulosafilter obrukbart. Fördelarna med cellulosafilter är dock betydliga, då jämna filterbyten på ett par månader/år kan hålla en olja som ny i flera år utan att riskera problem med fukt eller partiklar.

Om filtret installeras tillsammans med en andningsventilator kan slitageskador, partikel- och vattenintrång och alla medföljande problem i princip helt elimineras; vilket till slut kan spara enorma summor pengar som inte behövs läggas på stillestånd, haverier och reservdelar.

Men, det finns fortfarande fler fördelar med att ha ett filtreringssystem: om ett filterelement blir mättat fort, eller om de måste bytas ofta, är det en tydlig indikation på att det finns en skada i systemet där partiklar tar sig in eller bryts loss. Ett filter kan alltså även agera som ett diagnosverktyg eller varningsystem.

ROVABS egna filter kommer installerade med tryckventiler och mätare som förhindrar stopp och som visar hur mättat filtret är utan att man behöver öppna filterhuset.

ROVAB FILTRATION kan garantera 100% perfekta resultat och kontinuerlig föryngring av oljan. Om våra filtersystem inte uppnår det utlovade resultatet, tar vi tillbaka ROVAB FILTRATION anläggningen och återbetalar hela summan!

Mer från Rovacademy

Fler rovacademy

0